Vilken utbildning behövs som maskinförare

machine operator

machine operatorSom en maskinförare kommer du att vara den som har en mycket viktig uppgift inom bygg och anläggningsbranschen. Här kommer du att vara den som lägger grunden för många projekt som ska byggas. Du kommer även att vara den som kan utföra tunga lyft, lastning, olika vägarbeten, brobyggen och bergarbeten för att bara ta några olika moment som en maskinförare kan ha i uppgift att göra. I och med att tekniken har gått framåt, kommer dagens tunga maskiner att vara ganska avancerade, vilket då kommer att kräva stora kunskaper och en bra utbildning för dig som vill satsa på en karriär som maskinförare.

När du vill bli maskinförare så kommer det hela att börja med att du tar dig in på gymnasielinjen bygg och anläggning. Här kommer du då som alla andra att få en grundläggande byggutbildning det första året. Idag är dessa linjer treåriga, vilket medför att du redan det andra året kommer att behöva välja grenen anläggning för att komma vidare på din väg mot att bli maskinförare. Det andra och tredje året kommer att bestå av både teori och praktik, där praktiken utförs på ett godkänt byggföretag. Dock är det inte klart efter detta.

När din utbildning på tre år är klar kommer du efter det att behöva ett och ett halvt års lärlingsutbildning. Även denna kommer då att utföras på ett byggföretag, där du under utbildningen får en så kallad lärlingslön. För att slutföra din utbildning kommer du sedan att få avlägga ett yrkesteoretiskt prov. Vid godkänt resultat på provet erhåller du då ditt yrkesbevis. Kanske är detta inte den enklaste vägen till att få ett arbete i livet, men för de som är intresserade av denna bransch så kan det vara en av de bäst betalda grenarna inom bygg och anläggning. Är det sedan även ett stort intresse kommer du definitivt att trivas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *